Home > Vakanties > Ervaringsverhalen

Gast en vrijwilliger vertellen

Ik geniet

Pieter van Helden, gast vakantieweken

Ik geniet elke keer weer van een Johanniter vakantieweek. Van de dingen die we doen en de mensen die je ontmoet. Overdag vervoert de opvallende rode Johanniterbus met het grote witte achtpuntige kruis ons prinsheerlijk naar allerlei bijzondere uitstapjes en evenementen. ’s Avond is er soms een optreden. Ik heb genoten van een lokale volksdansgroep die mij in m’n rolstoel samen met mijn begeleidster de dansvloer op kreeg. Voor mij was het dan wel geen klompendans, maar de dans met mijn partner op de dansvloer mocht er ook zijn! Ook de contacten die je opdoet zijn waardevol. Heel bijzonder vond ik het verhaal van een andere gast die ons voorhield dat zij leefde alsof er niets ‘aan de hand’ was, terwijl zij het meest gehandicapt was van ons allemaal. Dat maakte diepe indruk en ontroerde mij, omdat zij zo’n blijk gaf van grote levensvreugde. Daar heb ik veel aan gehad.

Positieve energie

Fleur de Beaufort, vrijwilliger vakantieweken

Toen ik voor het eerst zou meegaan met een vakantieweek was ik wel benieuwd hoe ik het zou vinden om een week lang in een groep met anderen om te gaan. Want dan kom je niet aan jezelf toe. Het bleek inderdaad heel intensief te zijn, maar tegelijkertijd vliegt zo’n week om. Het helpen in de verzorging was in het begin best wennen. Maar je wordt hierin meegenomen door de andere vrijwilligers, zodat het al snel vanzelfsprekend voelt. Wat ik vooral mooi vind, is dat je niet alleen helpt, maar dat je zelf ook veel leert van de gasten; het is tweerichtingsverkeer. De verhalen die mensen je vertellen zijn voor mij denk ik de essentie. Te zien hoe verschillend mensen omgaan met dingen die hen overkomen zijn. Het leert je dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. Daarom wil ik naast mijn betaalde baan graag iets voor mijn omgeving doen. Hier offer ik graag een paar vakantiedagen voor op. En het leuke is dat het na zo’n week helemaal niet meer als ‘opofferen’ voelt omdat je er zelf zoveel voor terugkrijgt. Als ik vrijwilligerswerk doe wil ik er zelf graag positieve energie aan over houden en vooralsnog lukt dat heel goed.