Home > Nieuws > Het Loo stroomt vol met Johanniter vrijwilligers

Het Loo stroomt vol met Johanniter vrijwilligers

22 september 2022

Zo’n 300 vrijwilligers kwamen op 17 september naar Paleis Het Loo voor de Johanniter Nederland Feestdag. We kijken terug op een prachtig samenzijn.

Johanniter Nederland organiseert ieder jaar een bijzondere dag voor de vrijwilligers. Op deze manier willen we ‘dank je wel’ zeggen voor hun inzet gedurende het jaar. Dankzij de vrijwilligers kunnen we het leven van talloze kwetsbare mensen een beetje lichter, leuker en gemakkelijker maken.

In 2020 en 2021 kon er helaas geen vrijwilligersdag plaatsvinden. Corona gooide roet in het eten. Maar dit jaar mocht het weer! Om de gemiste jaren een beetje goed te maken én omdat we wilden vieren dat de Johanniter vakanties 65 jaar bestaan, besloten we deze dag extra luister bij te zetten. We kozen daarom voor een bijzondere locatie: Paleis Het Loo, dat na een jarenlange verbouwing weer open is voor publiek.

Vanaf 10.00 uur arriveerden de gasten, vaak in groepjes van dezelfde vrijwilligersgroep. Wat was het een feest om iedereen eindelijk weer te mogen ontmoeten! Na een ontvangst met koffie en iets lekkers in de speciaal voor ons aangeklede Aanspanplaats begon om 11.00 uur het programma. Directeur Lidwien van der Reep heette iedereen welkom en vervolgens sprak bestuurslid Fleur de Beaufort mooie woorden rondom de viering van 65 jaar Johanniter vakanties, het familiegevoel en het blijvende belang van de warme Johanniter aandacht voor onze gasten. Net als tijdens de zorgvakanties werd volgens traditie de Johanniter vlag gehesen, de Feestdag was daarmee officieel geopend!

Conservator Hanna Klarenbeek van Paleis Het Loo gaf een zeer interessante presentatie over het Paleis, de bouw, de verbouwingen in de loop der jaren, de tuin, de bewoners en de hernieuwde inrichting. Wat is er een hoop te vertellen over dit bijzondere paleis. Daarna maakten de vrijwilligers met elkaar een lange slinger die symbool stond voor verbinding, samenwerking en feest.

Tussen de programmaonderdelen door en tijdens de zeer goed verzorgde lunch, werd er onderling veel gepraat en gelachen. Precies wat de bedoeling was, want behalve een bedankje is de vrijwilligersdag ook een moment van ontmoeting; met oude bekenden en met nieuwe gezichten. Het was mooi om te zien hoe iedereen hiervan genoot. Hoewel de vrijwilligers uit het hele land komen en ook de aard van hun werkzaamheden uiteenloopt, is er een grote gemene deler. Ze zetten zich allemaal belangeloos in voor de medemens en dat verbindt en geeft gespreksstof.

Na de lunch ontving iedereen een Johanniter tasje met een paar aardigheidjes en kon men op weg gaan naar hetpPaleis. Er waren op verschillende tijden unieke rondleidingen voor de Johanniter vrijwilligers. De gidsen waren speciaal door een conservator voorbereid. Ook in de tuinen waren voor ons vijf gidsen aanwezig, herkenbaar aan een Johanniter paraplu. Zij hadden ieder een eigen onderwerp waarover ze meer konden vertellen.

Al met al kijken wij terug op een zeer geslaagde dag. Aan de reacties van de vrijwilligers maken we op dat zij er net zo over denken als wij.

Click to access the login or register cheese