Home > Nieuws > Vruchtbare JOIN meeting in Wittenberg

Vruchtbare JOIN meeting in Wittenberg

30 maart 2017

Van 22 tot 24 maart nam Johanniter Nederland deel aan een werkgroep vergadering van Johanniter International (JOIN) in Wittenberg. Vertegenwoordigers van verschillende Johanniter organisaties in Europa waren hierbij aanwezig.

Johanniter International is een netwerk van twintig Johanniter organisaties in Europa en het Midden-Oosten. Binnen JOIN wordt kennis gedeeld en worden krachten gebundeld. Met elkaar kun je meer bereiken! Zo zijn er werkgroepen met specialisten uit verschillende landen die zich verdiepen in een bepaald onderwerp. De meeting in Wittenberg was van de werkgroep PR & Marketing. Er stonden diverse onderwerpen op de agenda. Zo werden er plannen en afspraken gemaakt voor een JOIN Facebook pagina. Ook werd besproken hoe we het uitwisselingsprogramma voor geneeskundestudenten dat onder de vlag van JOIN ontwikkeld is, onder de aandacht kunnen brengen. Daarnaast informeerden de aanwezigen elkaar over interessante ontwikkelingen in hun eigen land. Er was veel belangstelling voor de Nederlandse presentatie over de Johanniter Academie, ons ondersteuningsprogramma voor vrijwilligers.

Niet voor niets was Wittenberg gekozen om bijeen te komen. In 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de slotkerk te Wittenberg spijkerde. Historisch niet bewezen, maar toch een gebeurtenis die de wereld veranderde. 500 jaar Reformatie wordt dan ook op veel plekken ter wereld uitgebreid herdacht en gevierd. In het bijzonder in Lutherstad Wittenberg. Hier worden tijdens een evenement in mei 300.000 bezoekers verwacht. Een bijzondere rol is hierbij weggelegd voorde Duitse Johanniters; zij verzorgen de EHBO tijdens deze dagen. Een gigantische logistieke operatie.

De Duitse Johanniters wilden hun Europese collega’s graag iets van deze gebeurtenis meegeven, vandaar dat de meeting gehouden werd in het ‘Johanniterhaus’ in Wittenberg, waar men ook overnachtte. Uiteraard werd er ook tijd ingeruimd voor een interessante historische rondleiding door Wittenberg.

Een verslag van deze meeting (en ander JOIN nieuws) is ook te lezen in de nieuwsbrief van JOIN.

 

Click to access the login or register cheese